گاهی اوقات شیوه رانندگی ما، مانع از این می‌شود که روغن موتور بتواند کارش را خوب و کامل انجام بدهد. سفرهای کوتاه و چند کیلومتری و حرکت و توقف های مکرر باعث می‌شود ذرات موجود در روغن، داخل موتور ته ‌نشین شوند. به مرور زمان حجم این رسوبات بیشتر و بیشتر می‌شود و می‌توانند جریان روغن را کم کنند. فلاش کردن موتور این رسوبات را برطرف و مجاری باریک عبور روغن را باز می‌کند. بر طرف کردن رسوبات و کمک کردن به جریان آزاد روغن، مانع فرسودگی موتور می‌شود و اجازه می‌دهد فطعات به نرمی کنار یکدیگر کار کنند.

2. بررسی سوابق تعمیر موتور

اگر به طور مرتب مراقبت های لازم را در مورد خودروتان به عمل بیاورید، به فلاش کردن نیازی نیست، ولی فلاش کردن در چند مورد می‌تواند سودمند باشد: 

- وقتی ماشینی می‌خرید که از سابقه تعمیر و نگهداری آن اطلاعی ندارید؛ اگر یک ماشین دست دوم خریده‌اید که از سابقه تعمیرات آن اطلاعی ندارید، فلاش کردن موتور و بعد هم ریختن روغن جدید، مانع بروز مشکل در آینده می‌شود. 

- خودروهایی که موتور تازه تعمیر دارند؛ اگر سابقه تعمیرات ماشین‌تان را می‌دانید، واقعاً عالی است. اگر تعمیراتی روی موتور انجام گرفته است، فلاش کردن می‌تواند ذرات باقی مانده در موتور را بشوید؛ بعد از این مرحله می‌توانید روغن جدید داخل موتور بریزید. 

- خودورهایی که بین تعویض روغن‌شان فاصله زیادی افتاده است؛ در این مورد هم فرض می‌کنیم از سابقه تعمیر و نگهداری ماشین اطلاع دارید و می‌دانید که صاحب قبلی دیر به دیر روغن عوض می‌کرده است. به طور قطع داخل موتور رسوب تشکیل شده است. در این مورد، فلاش کردن موتور می‌تواند عمر خودرو را بیشتر بکند.

3. تمیز نگه داشتن روغن

همانطور که پیشتر گفتیم، چه سابقه خودرو را بدانید چه ندانید، فلاش کردن موتور می‌تواند روغن را تمیز نگه دارد. به همین خاطر است که فلاش کردن و تعویض موتور همزمان با هم انجام می‌شوند: ابتدا فلاش کنید تا از شر رسوب های کهنه خلاص شوید، بعد روغن جدید بریزید تا موتور مثل ساعت کار بکند. اگر موتور را فلاش نکنید، روغن جدید رسوبات کهنه را بلند می‌کند و آن ها را داخل موتور می‌گرداند و خیلی زود، روغن جدید هم درست به اندازه روغن قدیمی کثیف خواهد شد. فلاش کردن به شما کمک می‌کند بتوانید روغن را دیرتر عوض کنید، به خصوص در مواقعی که صاحب قبلی خودرو از آن خوب نگهداری نکرده است.

 

4. کمک به فیلتر در تصفیه روغن

بیشتر فیلترهایی که در بازار موجودند می‌توانند ذراتی به اندازه 25 میکرون (یعنی چیزی در حدود یک ده هزارم اینچ) را از روغن بگیرند، ولی ذراتی داخل روغن وجود دارند که حتی از این هم کوچکترند. حتی فیلترهای جدید و مرغوب هم نمی‌توانند این ذرات را از موتور دور کنند. بهتر است بدانید ذراتی به آن ریزی هم می‌توانند به مرور زمان باعث فرسودگی موتور بشوند. این ذرات حتی می‌توانند دست به دست هم داده و تشکیل رسوب بدهند. اگر تعداد این ذرات بیش از اندازه زیاد باشد، تعویض روغن به تنهایی نمی‌تواند آن ها را بر طرف کند، ولی مواد شیمیایی که برای فلاش کردن موتور مورد استفاده قرار می‌گیرند از پس این کار بر می‌آیند. این کار جلوی فرسودگی بیشتر موتور را می‌گیرد و به روغن جدید فرصت می‌دهد تا وظیفه‌اش را درست انجام بدهد.

 

5. تمیز کردن قطعات موتور

اگر رسوبات زیادی در موتور تشکیل بشوند، ممکن است قطعات موتور حالت چسبندگی پیدا کنند. فلاش کردن موتور علاوه بر این که رسوبات را بر طرف می‌کند، باعث می‌شود قطعات هم نرم و روان کار بکنند. نرم کار کردن هم به نوبه خود عملکرد موتور را بالا برده و مصرف سوخت را پایین می‌آورد و باعث می‌شود خودرو مثل روز اول کار بکند. لازم به ذکر است، در مورد خودروهای بسیار قدیمی، فلاش کردن موتور برای رینگ ها، سوپاپ ها و سایر قطعات زیاد مفید نیست. گاهی اوقات، رسوب در مورد قطعات غیر فلزی مانند درزگیری عمل می‌کند که شکاف ها را پر می‌کند. بر طرف کردن رسوبات باعث باز شدن درزها و شکاف ها می‌شود و ضعف آن قطعات را آشکار می‌کند.