تاریخچه کیاموتورز

کمپانی کیا موتورز (Kia Motors Corporation / Kia Motors)، یکی دیگر از برندهای معروف و محبوب آسیایی است. شرکت کیاموتورز پس از آغاز فعالیت خود در سال ۱۹۴۴ به‌عنوان یک کارگاه تولیدی قطعات دست‌ساز دوچرخه واقع در حومه شهر سئول کره جنوبی، در شش دهه گذشته توانسته‌است به‌عنوان نیروی محرکه وسیله نقلیه موتوری کره‌ای با ادعای «تولید نخستین خودرو کشور» همچنین «صادرات نخستین خودرو از کره» پدیدار شود.

نام «کیا» برخاسته از نامی چینی-کرهای است که شامل کلمه «کی» (برآمدن) و «آ» (به معنای آسیا) است. به‌اختصار نام این شرکت معنای «برآمده از آسیا» را القا می‌کند

کیا موتورز شرکت خودروسازی کره‌ای است، که به‌عنوان زیرمجموعه‌ای از گروه هیوندای موتور، به کره‌ای که بزرگترین سهام‌دار آن نیز به‌شمار می‌آید، فعالیت می‌کند. شرکت کیا موتورز، قدیمی‌ترین خودروساز کره جنوبی محسوب می‌شود. کیا در سال ۲۰۱۳ با تولید ۲٫۷۵ میلیون دستگاه خودرو، دومین خودروساز کره جنوبی شناخته شد. کیا موتورز هم‌اکنون دارای ۸ کارخانه تولیدی است، که در کشورهای ایالات متحده آمریکا، چین، کره جنوبی، ویتنام و اسلواکی مستقر می‌باشند. دفتر مرکزی این شرکت در شهر سئول قرار دارد و سهام آن در بازار بورس کره دادوستد می‌شود.

 کیا نسبت به دیگر غول‌های خودروسازی دنیا ، اندکی جوان‌تر است. اما جوان بودن به معنای بی کیفیتی و بی‌تجربه بودن این کمپانی دوست داشتنی نیست. همانطور که می‌دانید، محصولات این شرکت در سراسر دنیا، طرفداران زیادی دارد.

کیا، یکی از محبوب‌ترین برندهای خودروسازی دنیا محسوب می‌شود و در بازار جهانی، جایگاه بسیار ویژه‌ای دارد. پس از کمپانی هیوندای (Hyundai Motor Company) برند کیا ، بزرگ‌ترین خودروساز کره جنوبی است. این دو کمپانی بزرگ و محبوب، همواره با یک دیگر شریک بوده و در عین صلح و دوستی با یک دیگر رقابت می‌کنند. شاید برایتان جالب باشد بدانید که کیا، به معنای «برخواسته از شرق» است که به آسیای شرقی اشاره دارد.

تاریخچه کیا موتورز 

برند محبوب و آسیایی ما، در دسامبر سال 1944 به عنوان کمپانی تولید کننده لوله‌های استیل و سازنده قطعات دوچرخه تاسیس شد. اولین دوچرخه داخلی کره‌ای که Samchullyنام داشت، در سال 1951، یعنی پس از گذشت کمتر از 10 سال تولید شد. در سال ۱۹۵۲، این شرکت نام خود را از «صنایع دقیق کیونگ سانگ» به کیا تغییر داد و چندی بعد آغاز به ساخت موتورسیکلت، کامیون و خودروی سواری کرد. 

این کسب و کار پس از تغییر نام، به تولید موتورسیکلت‌های کوچکی تحت لیسانس کمپانی ژاپنی هوندا (Honda)، کامیون‌هایی تحت لیسانس برند مزدا (Mazda) و تولید خودرو پرداخت. تا پیش از سال 1973، این برند 75 ساله کارخانه مخصوصی برای تولید خودرو نداشت و اولین کارخانه رسمی، در همان سال افتتاح شد. تا سال 1981، این کمپانی مسئول تولید و عرضه مدل کیا بریسا (Kia Brisa) بود. تا پیش از تعطیلی و ادغام کسب و کار توسط دیکتاتور ارتشی، چون دو-هوآن، کمپانی خودروهای سوار ساخت خودش و مدل که تحت لیسانس فیات (Fiat) و پژو (Peugeot) بودند را جمع کرد. پس از اقدام چون دو-هوآن، کیا به ناچار مجبور شد وارد حیطه ساخت کامیون‌های سبک وزن شود. خوشبختانه پس از گذشت پنج سال، این کمپانی با فورد (Ford) آمریکایی وارد شراکت شد و مجددا به صنعت خودروسازی بازگشت.

در سال ۱۹۸۶ و با همکاری شرکت فورد، کیا موتورز آغاز به ساخت برخی از مدل‌های مزدا مانند مزدا فامیلا هم برای بازار داخلی و هم برای بازار خارجی (جهت صادرات)نمود. این مدل‌ها همچنین شامل کیا پراید (بر مبنای مدل مزدا ۱۲۱) و کیا آولا بودند، که در بازار آمریکای شمالی و استرالیا با نام‌های فورد فستیوا و فورد اسپایر به فروش رفت . 

 پیش از این شراکت، توانست تنها 26 دستگاه خودرو تولید کند. تا مدتی، این کمپانی مدل‌هایی بر اساس محصولات برخی کمپانی‌های دیگر تولید می‌کرد که هم برای استفاده داخلی مناسب بود، هم برای صادرات به کشورهای دیگر. اما با تکیه بر شراکت با شرکت فورد در سال ۱۹۸۷ در فاصله تنها یک سال، تولیدش را به ۹۵٫۰۰۰ دستگاه افزایش داد.

از این محصولات می‌توان به کیا پراید (Kia Pride) که بر اساس مزدا 121 طراحی شده بود، و اوِلا (Avella) اشاره کرد. هر دوی این مدل‌ها، در آمریکای شمالی عملکرد مثبتی داشتند. در سال 1992، کیا موتور در آمریکای شمالی احداث شد. این کمپانی توانست در مدت زمان برند خود را در ایالات متحده آمریکا گسترش دهد. در سال 1994، مدل سِفیا (Sephia) در این کشور به خرید و فروش می‌رسید و پس از گذشت چند سال، نوبت فرمانروایی مدل اسپورتیج (Sportage) شد.

ا این حال، ورشکستگی شرکت کیا در سال ۱۹۹۷؛ که در جریان بحران مالی آسیا رخ داد، موجب گردید که این شرکت توسط دیگر شرکت خودروساز کره‌ای، هیوندای موتور، در سال ۱۹۹۸ از طریق خرید سهام شرکت فورد، که در سال ۱۹۸۶ بخشی از سهام این شرکت را خریداری نموده بود، تصاحب گردد . در سال ۱۹۹۸، شرکت کیا موتورز با مدیریت گروه هیوندای موتور، آغاز به صادرات خودروی کیا منتور نمود. این مدل از کیا رقیب مدل‌ها فورد اسکورت و اپل آسترا در بازار اروپا بود، که به جهت قیمت پائین، فروش نسبتاً خوبی در اروپا داشت. سپس در میانه دهه ۱۹۹۰ مدل هاچ‌بک منتور، با نام کیا شوما عرضه شد. تغییر ظاهری (فیس لیفت) که در سال ۱۹۹۹ صورت گرفت، کیا منتور را همچنان در رده سدان نگاه داشت.

کیا به بازار خودروهای خانوادگی، تا زمانی که کیا کردوس را تولید نمود، وارد نگردید. کردوس که ماشینی چهار در و در کلاس سدان بود، در سال ۱۹۹۹ ارائه شد. این خودرو اندازه مشابهی با فورد موندئو داشت، اما در هنگام ارائه آن به بازار از نظر اندازه، کوچکتر فورد فوکوس بود. این خودرو دارای تزئینات داخلی ویژه، محفظه صندوق عقب بزرگ، قیمت رقابتی و سطوح بالای تجهیزات بود، اما جذابیت کمتری برای بازارهای جهانی داشت.

خودروی جانشین کیا برای کردوس، یعنی کیا مجنتیس در سال ۲۰۰۱ نتوانست محبوبیت کیا کردوس را احیا کند. کیا در سال ۱۹۹۹ با خودروی کیا سدونا وارد بازار خودروهای ام‌پی‌وی شد. در زمان ارائه این خودرو به بازار، ارزان‌ترین خودرو در مقایسه با دیگر خودروهای کلاس ام‌پی‌وی در بریتانیا شناخته شد.

این مدل‌ها تا سال ۲۰۰۴ که مدل کیا سراتو به بازار عرضه شد، به فروش رفت و همین امر سبب گردید تا شرکت کیا موتورز، به‌عنوان یکی از خودروسازان جدی، وارد عرصه رقابت گردد. خودروی اس‌یووی کیا اسپورتیج در سرتاسر اروپا عمومیت پیدا کرد، اما از سال ۲۰۰۲ بود که کیا فروش بیشتری را از طریق عرضه مدل کیا سورنتو در بازار بدست آورد. گسترش در جهان کیا موتورز دارای سه واحد تولیدی در کره‌جنوبی و یک کارخانه در کشور اسلواکی، دو کارخانه در چین و یک شاخه آمریکایی به نام کیا موتورز آمریکا می‌باشد، که در ۲۰ اکتبر ۲۰۰۶ به‌عنوان نخستین کارخانه مونتاژ محصولات کیا در وست پوینت ایالت جورجیا با هزینه‌ای بالغ بر یک میلیارد دلار افتتاح گردید.

از سال 2005 تاکنون، تمرکز اصلی این برند کره‌ای  بر روی بازار پر جنب و جوش اروپا است، پس این یعنی رقیب درخوری برای دیگر غول‌های خودروسازی حاضر در این بازار است. این تمرکز جدی منجر به استخدام یک طراح قهار به نام پیتر شرایر و انتصاب او به عنوان سرگروه تیم طراحی شد. آقای شرایر جلو پنجره‌ای کاملا جدید برای این برند طراحی کرد که با نام «بینی ببر» (Tiger Nose) شناخته می‌شود. در سال 2006، به لطف هیوندای و بازار آمریکا، اوضاع کمپانی به اندازه‌ای مطلوب شد کیا آمریکا، مبلغی معادل یک میلیارد دلار آمریکا در خانه جورجیای خود سرمایه گذاری کرد. این کارخانه در سال 2010 و پس از پانزدهمین سالگرد حضور پرافتخار این برند در بازار آمریکای شمالی، تاسیس شد.

خودروهای تولیدی کیا موتورز

فهرست خودروهای کیا موتورز

سواری (سدان،   هاج بک و لیفت‌بک)کراس اوور و   شاسی بلندهیبریدی و برقیون، اتوبوس و   کامیونتخارج شده از   تولید
پیکانتوسولسید   هیبریدیون پرگیوکیا بریسا
(مونتاژی مزدا فامیلا)
ریونیرونیرو   پلاگین هیبریدیون   کارنیوال (سدونا)بریسا۲ (مونتاژ مزدا گرند فامیلا)
ریاستونیکری هیبریدی   (ویژه بازار کره جنوبی)کامیونت   بونگوپراید   (مونتاژی فورد فستیوا)
سیدسلتوس   (ویژه بازار هند)سول برقیاتوبوس گرن   بیردکونکورد
ونگااسپورتیجاپتیما   هیبریدی
سفیا
پیگاس   (ویژه بازار چین)سورنتواپتیما   پلاگین هیبریدی
کردوس
کارنزموهاوی

رتونا
سراتو   (فورتی)تلوراید

مینی بوس   کومبی
کی۴ (ویژه بازار چین)کی‌ایکس۷

اسپکترا
اپتیماسونت

اپیروس
استینگراستونیک

پرگیو
کادنزا


آتوس
کی۸



کوریس (کی۹)





کیا موتورز دارای سه واحد تولیدی در کره جنوبی و یک کارخانه در کشور اسلواکی، دو کارخانه در چین و یک شاخه آمریکایی به نام «کیا موتورز آمریکا» می‌باشد، که در ۲۰ اکتبر ۲۰۰۶ به‌عنوان نخستین کارخانه مونتاژ محصولات کیا در وست پوینت ایالت جورجیا با هزینه‌ای بالغ بر یک میلیارد دلار افتتاح گردید.

از سال ۲۰۰۵، کیا تمرکز ویژه‌ای بر بازار اروپا داشته و فروش محصولاتش از مرز یک میلیون دستگاه گذشته‌است و کیا موتورز هم‌اکنون رو به توسعه‌ترین خودروساز در آن قاره می‌باشد و این تنها یکی از موفقیت‌های این شرکت با سابقه در بازار اروپا است.

حضور کیا در ایران به اوایل دهه هفتاد و معرفی پراید به بازار ایران باز می‌گردد. هم‌اکنون خودروهای کیا موتورز توسط شرکت اطلس خودرو وارد ایران می‌شود و همچنین بعضی از محصولات کیا موتورز مانند کیا سراتو تولید داخلی آن نیز وجود دارد که توسط گروه خودروسازی سایپا انجام می‌گیرد. سراتو پراید و ریو سه محصول پرفروش کیا موتورز در ایران بودند که تولیدشان متوقف شده است.

با ما در الوکیاموتورز همراه باشید .