استهلاک به چه معنی است؟
استهلاک در لغت به معنی فرسوده شدن به مرور زمان است و از این رو قابل جلوگیری نیست. در نتیجه حتی اگر ما از یک وسیله به طور صحیح استفاده کنیم و شرایط نگهداری مناسبی را برای آن فراهم کنیم، رخ خواهد داد. در حقیقت استهلاک را می توان به معنی عمر مفید نیز در نظر گرفت که با بکارگیری یک سری قواعد و دستورالعمل ها، می توان این عمر مفید را افزایش داد. به عبارت ساده تر می توان گفت که کاهش استهلاک یک وسیله در حقیقت همان افزایش عمر مفید آن می باشد.
خودرو نیز از جمله وسایلی است که با استهلاک روبرو است و عدم استفاده صحیح و نگهداری مناسب از آن، سبب می شود تا به شدت استهلاک آن افزایش یافته و عمر مفیدش کاهش یابد. البته در بحث نگهداری خودرو، استهلاک به معنی بالا رفتن هزینه های مربوط به خودرو نیز بکار می رود.
هنگامی که فردی عنوان می کند، استهلاک خودروی او بالا رفته است، در حقیقت به معنی این است که عمر مفید قطعات و لوازم مصرفی خودروی او زودتر از موعد استاندارد تمام شده و در نتیجه هزینه تعمیر و نگهداری خودروی او افزایش یافته است. بحث استهلاک خودرو، خصوصا برای رانندگانی که از طریق خودروی خود امرار معاش می کنند، بسیار با اهمیت بوده و همواره سعی می کنند تا حد امکان استهلاک خودروی خود را کاهش دهند.
اما برای اینکه ما هزینه های ناشی از استهلاک خودرو را کاهش داده و در نتیجه عمر مفید لوازم مصرفی و به طور کلی خودروی خود را افزایش دهیم، یک سری راهکارها و استانداردها وجود دارد. با انجام صحیح این راهکارها می توان تا حد زیادی موفق به کاهش استهلاک خودرو گردید که در ادامه ما به آن ها اشاره ای کوتاه و مختصر خواهیم نمود. ما بحث کاهش استهلاک خودرو را در دو مقوله شیوه صحیح رانندگی و شیوه صحیح نگهداری از خودرو، دسته بندی نموده ایم تا به این ترتیب بتوانیم بهترین راهکارها را برای کاهش استهلاک خودرو عنوان کنیم.
کاهش استهلاک خودرو با نگهداری صحیح
اولین و مهمترین نکته در کاهش استهلاک خودرو ، انجام به موقع سرویس های خودرو می باشد. سرویس های ضروری خودرو که می توان مهمترین آن ها را تعویض روغن، تعویض فیلترها، تنظیم باد، تعویض لنت ها، تعویض لاستیک و بررسی مایع رادیاتور دانست، مهمترین نقش را در کاهش استهلاک خودرو دارند. اگر هر کدام از این سرویس ها در زمان مناسب انجام نشوند، ممکن است به خودرو صدمات شدیدی وارد شده و در نتیجه عمر مفید سایر قطعات را کاهش دهند. اما اگر به طور خلاصه بخواهیم نکاتی را که موجب کاهش استهلاک خودرو در بحث نگهداری آن می شوند را عنوان کنیم، به طور کلی به نکات زیر خواهیم رسید:
- سرویس به موقع روغن موتور، روغن هیدرولیک، روغن گیربکس و روغن ترمز و استفاده از انواع با کیفیت آن ها و متناسب با نوع خودروی شما
- تعویض به موقع فیلتر هوا، فیلتر روغن و فیلتر بنزین و استفاده از انواع با کیفیت آن ها و متناسب با نوع خودروی شما
- توجه به فشار باد لاستیک های خودرو و تنظیم نگاه داشتن آن ها که سبب کاهش مصرف سوخت و کاهش استهلاک خودرو می شود.
- بالانس بودن چرخ ها و تنظیم بودن فرمان که در صورت عدم تنظیم باعث فشار به جلوبندی و همچنین لاستیک سائی می شود.
- استفاده از سوخت مناسب و فاقد آلودگی
- استفاده از قطعات یدکی با کیفیت و نمونه اصلی روغن کاری و گریس کاری مرتب بخش هایی از خودرو که نیاز به آن دارند مثل قطعات سیستم تعلیق، جلوبندی، چرخ ها و فرمان
- توجه به سر و صدای نامتعارف خودرو و عیب یابی سریع در صورت مواجه شدن با آن
- انجام دوره ای دیاگ و عیب یابی خودرو حتی در صورتی که خطایی را مشاهده نکرده اید
- استفاده از رینگ و لاستیک متناسب با خودرو که باعث خرابی جلوبندی نشوند.
کاهش استهلاک خودرو با رانندگی صحیح
یکی دیگر از نکاتی که با رعایت آن، می توان سهم عظیمی در کاهش استهلاک خودرو داشت، شیوه صحیح رانندگی و رعایت نکات مهم در این زمینه است. ما در گذشته در رابطه با شیوه صحیح رانندگی مباحثی را عنوان کرده ایم که باعث می شد تا مصرف سوخت خودروی ما به خداقل برسد. اما در این میان یکسری نکات دیگر نیز وجود دارد که با رعایت آن ها در هنگام رانندگی می توانیم تا حد زیادی استهلاک خودرو را کاهش دهیم.
رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی و عدم تجاوز از سرعت مطمئنه یا رانندگی خطرناک که باعث کاهش آمار تصادفات خودرو می گردد.
کم کردن سرعت خودرو در هنگام عبور از سرعت گیرها و جاده های دارای دست انداز که عدم توجه به آن منجر به خراب شدن جلوبندی خودرو می گردد.
نگه نداشتن کلاچ زیر پا و درگیر نکردن آن به غیر از در موارد ضروری (برخی رانندگان پای خود را همیشه روی کلاچ آماده نگه می دارند که باعث کاهش عمر صفحه کلاچ می گردد.)
رانندگی به صورتی که کمترین نیاز به ترمز را داشته باشید. ترمز بیشتر به معنی استهلاک بیشتر لنت ها و دیسک ترمز و حتی لاستیک می باشد.
خلاصه کردن تمامی سفرهای متعدد درون شهری، به یک سفر
رعایت اصول رانندگی در زمستان، در شرایطی که جاده یخ زده یا هوا دارای برودت شدید است.
عدم استفاده از کولر خودرو، در شرایطی که خودرو نیاز به قدرت زیادی برای حرکت دارد مثل سربالایی های تند
استفاده از دنده سنگین هنگامی که خودرو در سراشیبی در حال حرکت است.
اشتباهات رانندگی که استهلاک خودرو را افزایش می دهند
۱۰ عادت بد رانندگی موجب وارد شدن صدمه به خودرو و افزایش استهلاک خودرو به عبارتی کاهش عمر مفید آن میشود. در این مطلب با این عادات آشنا میشوید.
۱- گرم کردن خودرو با روشن بودن طولانی مدت درجا
۲- فشردن پدال کلاچ حین حرکت در مسیر
۳- نگه داشتن پدال گاز و کلاچ پشت چراغ قرمز
۴- تعویض دنده به دنده عقب قبل از ایست کامل
۵- شتابگیری و ترمزگیری ناگهانی
۶- ترمز گرفتن روی سرعتگیر
۷- استفاده ممتد از ترمز در سراشیبی
۸- رانندگی با باک خالی
۹- گاز دادن قبل از خاموش کردن خودرو
۱۰- خاموش کردن خودرو پس از مسافتهای طولانی
دیدگاه خود را بنویسید