رادیاتور یکی از قسمتهای مهم سیستم خنک کاری موتور خودرو محسوب می شود و وظیفه تبادل حرارت بین مایع درون سیستم و هوای عبوری را عهده دار می باشد، به عبارت دیگر مایع درون سیستم خنک کننده موتور پس از داغ شدن بر اثر عبور از دور سیلندرهای موتور و پایین آوردن درجه حرارت آنها، با عبور از داخل رادیاتور، خنک می شود. رادیاتور قطعه ای مشبک است که مایع خنک کننده از کانال های داخلی آن می گذرد و از طرفی هوای عبوری نیز از منافذ دور کانالها که به صورت لانه زنبوری به هم متصل شده اند عبور می کند.

در خودروهای قدیمی بر اثر عمر بالای رادیاتور، نقاط پوسیده و فرسوده ی زیادی بویژه در کنار درزهای آن وجود دارد که البته توسط رسوبات آب پوشانیده شده و نشتی قابل ملاحظه ای مشاهده نمی گردد، که با اضافه کردن ضدیخ به آب رادیاتور باتوجه به خاصیت ضد رسوب آن، رسوب داخل رادیاتور از بین رفته و نشتی آن پدیدار می گردد، لذا در خودروهای قدیمی در فصل سرما، در صورت پوسیده بودن رادیاتور می توان از الکل سفید بجای ضدیخ استفاده نمود.

سوراخ شدن و یا نشتی رادیاتور تنها مختص رادیاتورهای فرسوده نمی باشد بطوریکه هرنوع برخوردی با رادیاتور از قبیل برخورد سنگهای پرتاب شده از زیر چرخ ماشین جلویی گرفته تا برخورد اشیای مختلف مانند میلگرد و یا بروز تصادف از ناحیه جلوی خودرو می تواند موجب سوراخ شدن و یا نشتی رادیاتورهای سالم نیز گردد.

حال اگر به هر دلیلی در مسافرت و یا در ایام تعطیل بر حسب اتفاق رادیاتور خودرو دچار نشتی شد تا رسیدن به رادیاتورسازی چه باید کرد؟

پس از سوراخ شدن رادیاتور، مایع خنک کننده از نقطه آسیب دیده خارج می شود و همچنین هوا وارد سیستم می گردد که این دو مورد یعنی فقدان مایع خنک کننده و همچنین نفوذ هوا در سیستم خنک کاری موتور، می تواند آسیب های جدی به موتور وارد سازد، لذا برطرف کردن این ایراد بصورت موقت تا رسیدن و دسترسی به مراکز تعمیراتی، جهت جلوگیری از آسیب های جدی به موتور خودرو، امری الزامیست.

پس از توقف خودرو، موتور را خاموش کرده و کاپوت خودرو را بالا بزنید. با دنبال کردن رد آب محوطه ی آسیب دیده را شناسایی کنید و با استفاده از یک تکه پارچه یا دستمال محدوده را خشک نمایید. با خشک کردن این محدوده محل خروج مایع راحت تر شناسایی می شود. حال موتور را روشن نموده و با توجه به فشار داخل سیستم خنک کننده، خروج مایع با سرعت بیشتری انجام می شود که این امر شناسایی نقطه آسیب دیده را امکان پذیرتر می نماید (هنگامی که موتور روشن است و درب کاپوت باز است مراقب برخورد پروانه یا فن و بطور کلی اجزای متحرک با انگشتان خود باشید). پس از شناسایی نقطه یا نقاط آسیب دیده می بایست اقدام به جلوگیری از خروج مایع نمود، موتور را خاموش کرده و نقطه ی مورد نظر را مجدد خشک نمایید. برای پرکردن سوراخ می توانید از آدامس استفاده کنید، بدینصورت که آدامس جویده شده را با فشار به سوراخ رادیاتور وارد کنید. مقدار کسری آب را سرریز نموده و تا رسیدن به یک بقالی ادامه مسیر دهید. برای برطرف نمودن نشتی باقیمانده نیز می توانید مقداری زردچوبه (حدود 70 تا 100 گرم) را داخل رادیاتور بریزید. زرد چوبه خواص جالبی برای پر کردن منافذ و از بین بردن نشتی رادیاتور دارد.

بعد از رسیدن به یک روستا یا آبادی می توانید در صورت پیدا کردن چسب دوقلوی فوری (در اکثر مغازه های بین جاده ای یافت می شود) آدامس را درآورده و پس از خشک کردن نقطه ی آسیب دیده، آنرا با چسب به طور کامل بپوشانید و تا خشک نشده است موتور را روشن نکنید. سپس می توانید خودرو را به راحتی و بدون تهدید جدی برای موتور و سر فرصت مناسب، به رادیاتورسازی برسانید.

اگر این اتفاق در فصل سرما رخ داده است، فراموش نکنید که ضد یخ به همراه آب از نقطه ی آسیب دیده خارج شده است لذا ضد یخ را به آب رادیاتور اضافه نمایید و در صورت عدم دسترسی به ضد یخ از الکل استفاده کنید. اگر ضدیخ نبود و الکل نیز یافت نشد و در محلی جهت استراحت توقف نمودید، به ناچار در طول شب متناسب با میزان سرمای هوا موتور را با چند دقیقه روشن کردن گرم نگاه دارید.

اگر آب کافی همراهتان است در صورت توقف و نیاز به استراحت می توانید برای جلوگیری از یخ زدن سیستم خنک کاری و موتور (که موجب آسیب به پوسته ی موتور و یا خروج پولکهای دور سیلندر می شود)، بست شیلنگ زیر رادیاتور را شل نموده و آنرا از جای خود درآورید تا مایع سیستم خالی شود. در اینصورت قبل از روشن کردن موتور شیلنگ زیر رادیاتور را جا زده و بست آنرا سفت نموده و درون رادیاتور آب بریزید.

فراموش نکنید که در تمامی موارد سر ریز کردن آب رادیاتور، در موتورهایی که نیازمند هواگیری می باشند، هواگیری سیستم الزامیست لذا از قبل پیچ هواگیری سیستم را شناسایی کنید (در خودروهای مختلف محل قرار داشتن پیچ هواگیری این سیستم، متفاوت می باشد).