معرفی سیستمهای ایمنی فعال خودرو

و اما برخی دیگر از سیستم های ایمنی خودرو که همیشه فعال هستند، با نام سیستم های ایمنی فعال خودرو می باشند و از به وجود آمدن حوادث شدید جلوگیری می کنند. به این دسته از سیستمهای ایمنی خودرو، سیستم های فعال می گویند. این سیستم ها در زمانی شروع به فعالیت می کنند که خودرو روشن شده باشد.



این سیستمها اهمیت بسیار زیادی برای جلوگیری از ایجاد تصادفات دارند که در صورت وجود مشکل در آنها باید به سرعت آن را برطرف نمایید. مهم ترین وظیفه ی خودروسازان بهبود هرچه بهتر سیستم های فعال و غیرفعال ایمنی خودرو می باشد. و اما سیستم های ایمنی فعال خودرو به دو گروه هشدار دهنده و پایدار کننده تقسیم می شوند که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم:

معرفی سیستم های پایدار کننده

این سیستم ها در تمام زمانی که خودرو روشن می باشد فعال بوده و از به وجود آمدن سوانح جلوگیری می کنند. در حقیقت این سیستم ها حکم پایدار کردن وضعیت خودرو را برعهده داشته که از مهم ترین وظایف می باشد. از مهمترین این سیستم ها می توان به سیستم ABS ، ESP، EBD و… اشاره کرد.

معرفی سیستم های هشدار دهنده

در واقع این سیستم از سیستم های ایمنی خودرو وظیفه هشدار دادن به راننده را برعهده دارد. در زمانی که این سیستم اطلاعاتی درباره در خطر بودن راننده و یا وجود مشکل در خودرو را دریافت کند، به راننده اطلاع داده و مانع از به وجود آمدن حوادث می شوند. از معروف ترین این هشدار ها می توان به چراغ های کنار سرعت سنج خودرو اشاره کرد که هر کدام معنای به خصوص خود را دارند.

معرفی برخی از مهمترین سیستم های ایمنی خودرو



درباره ABS و یا ترمز ضد قفل

همانطور که میدانید در خودرو های قدیمی برای ترمز کردن باید پای خود را مدام به روی پدال ترمز گذاشته و سپس برمیداشتید. این عمل در جهت لیز نخوردن لاستیک های خودرو به روی زمین بوده است. اما امروزه با پیشرفت های بسیار زیادی که در صنعت خودروسازی شده است.

ترمز های ABS یک انقلاب بزرگی در این صنعت می باشد. چراکه در این نوع از ترمز ها دیگر لازم به گذاشتن و برداشتن پا به روی ترمز نبوده و این عمل به صورت خودکار توسط ترمز های ABS بر چهار چرخ وارد می شود. درنتیجه می توان ترمز های ABS را از مهم ترین سیستم های ایمنی خودرو به حساب آورد.

ESP و یا کنترل کننده پایداری

در حقیقت این قطعه در سیستم های ایمنی خودرو نقش بسیار مهمی دارد. چرا که مهمترین وظیفه آن، ایجاد پایداری مناسب در هنگام چرخیدن با خودرو در پیچ ها می باشد. این سیستم بسیار هوشمند برای اولین بار توسط شرکت بوش از آۀمان در سال 1995 به وجود آمد.

EPS و یا همان فرمان برقی

همانطور که میدانید در گذشته پیش از آمدن فرمان های هیدرولیک با فرمان های بسیار سفت سروکار داشتیم. اما امروزه شاهد فرمان های برقی بوده که کار را بسیار برای رانندگان آسان کرده است. این فرمان ها بسیار نرم بوده و در سرعت های بالا برای ایجاد امنیت، کمی صفت می شوند.

سیستم کروز کنترل

این یک از ویژگی های خودرو های جدید بوده که می تواند بسیار کاربردی باشد. شما با استفاده از این سیستم می توانید سرعت خود را ثابت کرده به نحوی که دیگر می توانید پاهای خودرو از روی پدال گاز بردارید.

دیگر سیستم های ایمنی خودرو

همچنین یکسری دیگر از سیستم های ایمنی برای برخی از خودرو ها وجود دارند که می توانند بسیار کاربردی باشد که عبارت اند از:


  • کنترل فشار تایر ها
  • وجود کیسه های هوای جانبی
  • وجود ایربگ های پرده های مراقبت از سر
  • وجود فولاد برای افزایش استحکام
  • وجود سیستم های روشنایی HID
  • بهره مندی از سیستم ترمز اضطراری
  • بهره مندی از سیستم مشاهده نقاط کور
  • دارا بودن از قابلیت دید در شب
  • سیستم اخطار دهنده برای خروج خودرو از بین لاین
  • قابلیت تماس اضطراری در زمان پس از تصادف



اکثر چیزها به تدریج و در طی زمان است که می توانند به نقطه ی اوج خود برسند. امکانات ایمنی، رفاهی و فنی خودرو نیز از همین قاعده پیروی می کنند. در ابتدا بسیاری از امکانات ایمنی یا وجود نداشته اند و یا اگر داشته اند بسیار ابتدایی بوده اند و در طول زمان است که توانسته اند شکل و شمایل بهتری به خود بگیرند و توسط دولت ها به اموری اجباری و لازم الاجرا مبدل شوند. در این نوشتار قصدِ آن داریم تا نگاهی به برخی از امکانات ایمنی در طول تاریخ داشته باشیم.

 

کمربند ایمنی

احتمالاً شنیده اید که می گویند مخترع کمربند ایمنی یک ایرانی است. اما بهتر است بدانید این موضوع حقیقت ندارد و یک مهندس انگلیسی موفق به اختراع کمربند ایمنی شده است، آن هم در قرن نوزدهم. ولیکن استفاده ی عملی از کمربند ایمنی برای نخستین بار در سال ۱۹۴۹ به وسیله ی شرکت Nash و ۶ سال بعد در سال ۱۹۵۵ به وسیله ی شرکت فورد صورت پذیرفته است.

جالب است بدانید که در عین آن که بسیاری از خودروهای جدید به سیستم های ایمنی متعددی مجهزند، همچنان کمربند ایمنی نقشی مؤثر در کاهش آسیب های ناشی از تصادف ایفا می کند و از تمامی سیستم های ایمنی کارآتر و مفیدتر بوده است. کمربند ایمنی بیش تر از ۵۰ درصد در کاهش آسیب های ناشی از تصادف نقش داشته که همین رقم برای ایربگ، حدود ۳۰ درصد است.

 

کمربند ایمنی سه نقطه ای

کمربندهای ایمنی ای که در ابتدا مورد استفاده قرار گرفتند، بسیار ساده بودند و به هنگام رانندگی موجب ناراحتی راننده می شدند. اما این مشکل با اختراع کمربند ایمنی سه نقطه ای رفع شد. در سال ۱۹۵۸ مهندس نیس بوهلین کمربند ایمنی سه نقطه ای را برای شرکت ولوو اختراع کرد و ولوو نیز از آن برای محصولات خود بهره برد. شایان ذکر است که در سال ۱۹۸۳ این انگلیس بود که استفاده از کمربند ایمنی را برای سرنشینان جلو اجباری کرد. پس از آن در سال ۱۹۹۱ تمامی اروپا استفاده از کمربند ایمنی را اجباری کردند.

 

ایربگ

ایربگ، که البته در ایران گاه با عنوان کیسه هوا از آن یاد می شود، ابتدا در دهه ی ۵۰ میلادی در آمریکا اختراع شد. اما این شرکت مرسدس بنز بود که عملاً برای نخستین بار آن را مورد استفاده قرار داد. مرسدیس بنز در دهه ی ۸۰ برای خودروهای کلاس سری W126 از ایربگ استفاده نمود. پس از مرسدس بنز این پورشه و هوندا بودند که عملاً از ایربگ برای محصولات خود استفاده کردند. پس از این سه شرکت بود که به تدریج در اروپا و آمریکا و آسیاف خودروسازان استفاده از ایربگ را فراگیر کردند.

 

ایربگ عابر پیاده

ایربگ عابر پیاده به نسبت دو مورد پیشین، جوان تر است. این سیستم ایمنی برای نخستین بار به وسیله ی ولوو مورد استفاده قرار گرفت. این ایربگ در زیر درب موتور خودرو قرار داده شد تا آن زمان که عابر پیاده با ماشین تصادف می کند، سر او با شیشه برخورد نکند. گفتنی است که ایربگ عابر پیاده تنها برای سرعت بالای ۵۰ کیلومتر در ساعت فعال می شود و به سبب دارا بودن چندین سنسور قابلیت تشخیص انسان و حیوان را دارا می باشد.

 

ترمز ضد قفل


گاه خودروها به آن سبب تصادف می کنند که در هنگام ترمز شدید، چرخ ها، بالاخص چرخ های جلو، قفل می شوند و انحراف خودرو را سبب می گردند. قفل شدن چرخ ها تنها انحراف خودرو را در پی ندارد بلکه گاه موجب سلب فرمان پذیری و هدایت خودرو از راننده می شود. به همین سبب بود که در سال ۱۹۷۸ مرسدس بنز از ترمز ضد قفل استفاده کرد. البته سیستم ترمز ضد قفل پیش تر در سال ۱۹۲۹ برای هواپیما معرفی شده بود.

 

ترمز دیسکی

ترمزهای کاسه ای که در ابتدا استفاده می شدند به تدریج نشان دادند که برای توقف اتومبیل در سرعت های بالا مفید نیستند. به همین سبب در سال ۱۹۰۲ ترمز دیسکی در انگلیس رونمایی شد. اما از آن جا که امکان تولید زیاد این فناوری امکان پذیر نبود، سر انجام در سال ۱۹۵۳، جگوار برای خودروی مسابقه ای خود از آن استفاده کرد و دو سال بعد سیتروئن نیز برای محصول خود، یعنی DS، از ترمز دیسکی استفاده نمود.

 

کروز کنترل تطبیقی

در سال ۱۹۹۹ این مرسدس بنز بود که برای محصولات اس و CL خود از کروز کنترل تطبیقی استفاده کرد. کروز کنترل تطبیقی در خودروهای مرسدس بنز موجب آن می شد که خودرو زمانی که خودروی جلویی کاهش و یا افزایش سرعت داشته باشد بتواند با استفاده از رادارهای قرار گرفته در جلوی خودرو، خود را با خودروی جلویی هماهنگ کند. البته بعدها جگوار نیز از این قابلیت برای محصول اسپرت خود، یعنی XK، بهره برد.

 

سیستم هشدار خروج از خط

 

نگاهی به تاریخچه ی برخی از سیستم های ایمنی خودرو

 

کمپانی سیتروئن برای اولین بار از سیستم هشدار خروج از خط در سال ۲۰۰۵ استفاده کرد. این سیستم قابلیت اسکن خطوط جاده را داشت و آن زمان که خودرو از یکی از خطوط می گذشت، سیستم به راننده از طریق لرزش صندلی و یا فرمان هشدار می داد. این سیستم امروزه یکی از پر استفاده ترین سیستم های ایمنی برای بسیاری از خودروسازان اروپایی است.



جمع بندی درباره سیستم های ایمنی خودرو

امروزه یکی از مهم ترین مسائل برای هر خودرو که باید به آن توجه داشته باشید، سیستم های ایمنی خودرو می باشد. چرا که هر چه تعداد این سیستم ها بیشتر باشد، خودروی امن تری خواهید داشت . و در مقابل بروز حوادث آسیب بسیار کمی به سرنشینان خودرو خواهد خورد. ما در این مقاله شمارا با برخی از مهم ترین این سیستم ها آشنا کردیم و متوجه شدید که به صورت کلی سیستم های ایمنی به دو دسته فعال و غیرفعال تقسیم می شوند. که هر کدام مزایای خاص خود را دارند. در نتیجه بهتر است حتما پیش از دیدن یک آموزش مکانیک خودرو با مطالب این مقاله آشنا باشید.

سوالات متداول

آیا باید حتما تمامی این سیستم های ایمنی خودرو وجود داشته باشد؟
لزوما تمامی این سیستم ها اجباری نیست اما وجود آنها می تواند بسیار مفید باشد.

سیستم ESP یا همان کنترل کننده پایداری چیست؟
شما با داشتن این سیستم کنترل بیشتری به روی خودروی خود داشته و از حوادث زیادی جلوگیری خواهید کرد.

ترمز های ABS چه تفاوتی با دیگر ترمز ها دارند؟
شما با استفاده از این ترمز ها دیگر نیازی به گذاشتن و یا برداشتن ممتد به روی پدال ترمز را ندارید و همه چیز خودکار انجام می شود.

با  موتورز همراه باشید .